Alzio Nieuwsbrief
Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven? Bekijk dan de webversie.
Alzio Nieuwsbrief Postadres

Telefoon
E-mail
Olympia 1A-1B
1213 NS  Hilversum
088 259 46 65
info@alzio.nl
Nummer 22

5e nieuwsbrief van 2013
20 september 2013


Voorwoord

Hierbij het vijfde nummer van 2013, kort na de zomervakantie, waarvan wij hopen dat u ervan heeft genoten.

Onze vorige en extra editie gingen uitsluitend over onze vernieuwde website en aangepaste dienstverlening. De bezoekersaantallen van onze site zijn geëxplodeerd. De lezers waren blijkbaar op zijn minst nieuwsgierig.

Vermoedelijk door vakantie en de mooie zomer laten ervaringen, meningen of standpunten over VvE-aangelegenheden nog op zich wachten. Stuur deze naar info@alzio.nl of via het contactformulier op onze site.


Inhoudsopgave

Wist u dat...

In/uit de praktijk (5)

Praktische tip en hints rondom liften


Bezoek onze site

Wilt u meer weten over wat Alzio voor u kan betekenen? Bezoek onze website voor meer informatie: www.alzio.nl


Wist u dat...


De woningmarkt weer wat schijnt aan te trekken?
Dat is tenminste wat de afgelopen weken via media over ons wordt uitgestrooid. Samengevat: het aantal verkopen daalt, maar de prijzen stabiliseren. Ongetwijfeld zullen de verlaagde overdrachtsbelasting (van 6 naar 2%) en de BTW (van 21 naar 6%) hieraan bijdragen of hebben bijgedragen.

Natuurlijk hopen wij dat voor eigenaren wiens appartement te koop staat deze aanpassingen verkoopbevorderend werken. Gelukkig is het wat eenvoudiger om te verhuren zodat men geen dubbele kosten heeft. Wij merken bij onze klanten grote verschillen afhankelijk van de locatie, prijs in relatie staat van onderhoud, een goed functionerende VvE met een goed gevuld reservefonds.

In onze optiek moet er nog wel wat meer gebeuren wil de zon weer écht gaan schijnen: vertrouwen in de economie door het stimuleren van de export en van de werkgelegenheid en banken die wat makkelijker hypotheken willen verstrekken.

Kunststof een goed alternatief kan zijn voor houten kozijnen?
Eens in de zoveel tijd is het nodig de kozijnen te vervangen. De aanleiding kan verschillend zijn. Wanneer houten kozijnen er bijvoorbeeld al 30 jaar inzitten, dan is de kans groot dat er scheuren en kieren zijn ontstaan of dat er houtrot in zit of zich begint te vormen.

Het vervangen van kozijnen is een erg prijzige aangelegenheid. Het kan dan ook zeker de moeite lonen om hier goed naar te (laten) kijken teneinde de beste prijs/kwaliteitverhouding te vinden.

Duurzame kozijnen
Waar men op kan letten bij het uitzoeken van nieuwe kozijnen is de duurzaamheid. Dit bepaalt uiteindelijk wanneer er weer kozijnen vervangen moeten worden.

Goede kunststofkozijnen gaan bijvoorbeeld 30 jaar mee en behoeven geen tot weinig onderhoud. In tegenstelling tot hout dat ook 30 jaar mee kan gaan, maar elke vijf jaar groot onderhoud nodig heeft in de vorm van schuren, plamuren en opnieuw schilderen.

Isolerende werking van kozijnen
Kozijnen en glas hebben een grote invloed op de isolatie van een woning. De isolatiewaarde wordt aangegeven door de natuurkundige aanduiding "Uw". Een tip kan zijn om de "Uw" waarde onder de 1,3 te houden. Op deze manier gaat er nagenoeg geen warmte verloren door het kozijn en raam.

Omdat kunststofkozijnen zo makkelijk te maken en te verwerken zijn, zijn bepaalde kunststofkozijnen op dit moment de best isolerende kozijnen die te verkrijgen zijn.

Let goed op de prijs van kozijnen
Omdat nieuwe kozijnen sowieso een flinke aanslag zijn op de portemonnee van de VvE is het verstandig goed op de prijs te letten die geoffreerd wordt. Het is dan ook aan te raden bij verschillende kozijnenleveranciers een offerte aan te vragen zodat u niet alleen kan vergelijken maar die ook kunt gebruiken om te onderhandelen.

Houdt wel altijd in gedachten dat de kwaliteit voorop moet staan bij het kiezen van een kozijnenleverancier.

Alzio helpt mee
Alzio kan u helpen met het kiezen van de juiste partij en het adviseren welke kozijnen een verstandige keuze voor de desbetreffende VvE kan zijn.

Wij kunnen deze zorg en last uit handen nemen en gepast advies geven omdat wij ervaring hebben met groot onderhoud.


In/uit de praktijk (5)


Succesvolle modernisering lift
VvE Prinses Julianaplein te Amersfoort, gebouwd midden jaren '80 van de vorige eeuw, bestaat uit bedrijfsruimten op de begane grond en op de eerste verdieping, appartementen op de tweede tot en met de vierde verdieping en een ondergrondse garage. Gezien het aantal storingen, reparaties en behoefte om het interieur te renoveren, is besloten om de lift te moderniseren. Dat wil zeggen: vervanging van de besturing, drukknoppentableaus, het interieur en revisie van de schacht- en cabinedeuren. Ook wilde men graag uit veiligheids-overwegingen een spreek-/luisterververbinding.

Alzio heeft bij drie leveranciers een offerte opgevraagd, deze vergeleken, (kritische vragen) gesteld en onderhandeld over inhoud en prijs. En dan niet alleen voor de modernisering maar ook het onderhoud daarna en de effecten op het reservefonds. Het onderbouwd advies van Alzio om te kiezen voor Skylift uit Barneveld is door het bestuur overgenomen. Dit vanwege hun merkonafhankelijke goede prijs-kwaliteit aanbieding inclusief garantie en gewekte vertrouwen.

Het project werd in twee fasen uitgevoerd in september en november. De keuze van de VvE qua inrichting en de GSM spreek-/luisterverbinding hebben gezorgd voor enige vertraging in de levering van materialen. De lift is gekeurd en binnen het budget opgeleverd. Tijdige communicatie met de leden over de consequenties, planning en stilstand is een essentieel onderdeel gebleken. De lift ‘draait’ alweer ruim een half jaar tot volle tevredenheid. De weinige storingen zijn door Alzio via MySkylift te volgen.

Op grond van deze ervaringen is Alzio een vergelijkend onderzoek gestart naar de kosten van onderhoud, keuringen en (de kosten van) spreek-/luisterverbindingen.


Praktische tip en hints rondom liften


Keuring: Een lift dient vanuit de wet iedere 18 maanden gekeurd te worden door een onafhankelijk keuringsinstituut. Die onafhankelijkheid is er overigens niet altijd, bijvoorbeeld een dochter of zusterorganisatie van een liftenleverancier die liftadviezen geeft. Keuringsinstituten zijn nogal eens geneigd om die periode te verkorten. De lift kan worden afgekeurd of het rapport geeft aanbevelingen. Ons advies is toe te (laten) zien op de juiste termijnen en de juistheid van de bevindingen en de wenselijkheid van de aanbevelingen, want dat doet de kosten niet onnodig verhogen.

Liftadvies: uiteraard zijn ze er wel: volledig onafhankelijke adviesbureaus. Aangezien bij VvE’s en ook bij VvE–beheerders niet altijd de zeer gedegen expertise aanwezig is, kan het zinvol zijn bij renovatie of belangrijke geschillen met onderhoudsbedrijf zo’n bureau in te schakelen. Regelmatig kunnen ze hun inzet voor de VvE terugverdienen. Op zijn minst ontzorgt het als een expert is ingeschakeld.

Spreek-/luisterverbinding: is bedoeld om alarm te kunnen slaan mocht iemand in de lift vastzitten. Dat kan een analoge of een GSM verbinding zijn met elk zijn eigen voor- en nadelen, zowel qua installatie als qua abonnementsvorm. De praktijk leert dat er niet altijd de beste oplossing is geïmplementeerd. Desgewenst kunnen wij u hierbij van advies dienen hoe kosten te besparen.

Honden kort aanlijnen: tot slot een tip: houdt honden kort aangelijnd. Want een schachtdeur al dan niet met een sensorlijst kan geen honden of hondenriemen detecteren. Soms leidt dat tot ongevallen en daar zit niemand op te wachten. Het Liftinstituut heeft hiervoor zelfs een speciaal waarschuwingspictogram ontwikkeld. Wellicht iets voor uw lift?
Indien u voortaan geen nieuwsbrieven van Alzio wilt ontvangen, kunt u zich uitschrijven.